Previous Next
Signage Board for Natural Smiles Dental ClinicReception Area with Lights in GlassLiving Room austere Waiting RoomBespoke Patition tat divides KItchen AreaLiving Room style Reception AreaBespoke Fitouts for Consultation Room

 PROJECT DETAILS

PROJECT DETAILS

Client:
Natural Smiles
Sector:
Healthcare

for expert advice







google events tracking

For a no obligation Quote

Click here

Natural Smiles, Leicester

Our work with Dr Bhavnish Waghela BDS, MFGDP, RCS, the owner of Natural Smiles in Leicester, tackled the issue of nervous dental patients. She briefed MPL Interiors to create a front-of-house that was calm and serene, designed to put people at ease as soon as they arrive. We took our influences from spas - places of relaxed serenity - using a calm colour palette and tactile furnishings across the practice's three front-of-house areas: the reception, the waiting room and a kitchenette. A statement reception desk is the main feature to greet patients. This was specifically sourced and customised by MPL Interiors, with bespoke illumination adding an extra dimension. Behind the desk is a Natural Smiles wall logo, which is also illuminated to increase brand visibility during both the night and day. Finishing this 'welcome zone' is a row of globe-style feature lights in glass and chrome - the latter of which picks out the polished lettering on the wall logo.
Patients are then guided to an area that is more living room that austere waiting room, with sofas, scatter cushions, free-standing lamps and a floor rug. There's also a clever bespoke partition that divides a small kitchenette area, with a row of clever floating shelves, work surface space and under counter storage, which houses an integrated fridge and provides a neat area for preparing drinks. Behind the scenes, MPL created two treatment rooms, an implant suite, a sterilisation room, a consultation office, a laboratory, an x-ray room and cloakroom facilities. New glass partitions and stud walls were installed to separate the space and MPL Interiors worked closely with the specialist equipment suppliers to ensure the data and power points were installed in the right places. Embracing the era of screen-based marketing, Natural Smiles now has a number of points at which patients can view marketing and aftercare messages.
Screens feature in the waiting area, the reception area, the consultation office and in the treatment rooms. MPL Interiors laid new flooring, made good the walls and repainted, installed new lighting and personalised surfaces with Natural Smiles' branding.